Pszenica (Triticum L.)

Pszenica (Triticum L.) – rodzaj zbóż z rodziny wiechlinowatych. Pochodzi z południowo-zachodniej i środkowej Azji. Wyróżnia się około 20 gatunków pszenicy. Oprócz jęczmienia jest najstarszym zbożem chlebowym uprawianym od co najmniej 6 tysięcy lat. Zajmuje pierwsze miejsce w światowej produkcji zbóż. Gatunkiem typowym jest Triticum aestivum L.

Charakterystyka:
Owoce - ziarniaki, które zawierają duże ilości skrobi. Zawiera najwięcej białka i glutenu ze wszystkich gatunków zbóż.Dostarczają one także organizmowi: estrogeny, ryboflawinę, tiaminę, niacynę, karoten, tokoferol. Bogata w związki mineralne (sodu, wapnia, potasu, magnezu, fosforu, siarki, żelaza) i witaminy B1, B2, D, E, K, PP.
 
Występowanie:
Typowe zboże klimatu umiarkowanego. Zasięg uprawy rozciąga się od 60°N do 50°S. W tropiku pola pszenicy można spotkać jedynie na wyżynie Dekan w Indiach, wyżynach Etiopii, Kenii, Tanganiki oraz Ekwadoru. Typowa roślina zbiorowisk trawiastych (stepów, prerii), a więc stref klimatycznych umiarkowanie wilgotnych.

Zastosowanie:
Uprawiana na całym świecie dla ziarna. Głównymi producentami są: Chiny, Rosja i Indie. Najwięksi eksporterzy to: USA, Kanada oraz Francja.

Systematyka:
Pozycja w systemie Reveala - gromada okrytonasienne (Magnoliophyta Cronquist), podgromada Magnoliophytina Frohne & U. Jensen ex Reveal, klasa jednoliścienne (Liliopsida Brongn.), podklasa komelinowe (Commelinidae Takht.), nadrząd Juncanae Takht., rząd wiechlinowce (Poales Small), rodzina wiechlinowate (Poaceae (R. Br.) Barnh.), plemię Triticeae Dumort., podplemię Triticinae Fr., rodzaj pszenica (Triticum L.).

Gatunki flory Polski, gatunki uprawiane u nas oraz efemerofity:
- pszenica orkisz (szpelc) (Triticum spelta L.) – gatunek uprawiany
- pszenica płaskurka (płaskurka) (Triticum dicoccon Schrank) – gatunek uprawiany
- pszenica polska (Triticum polonicum L.) – efemerofit
- pszenica samopsza (płoskurnica, mochnatka) (Triticum monococcum L.) – gatunek uprawiany
- pszenica szorstka (angielska) (Triticum turgidum L.) – efemerofit
- pszenica zwyczajna (Triticum aestivum L., syn. Triticum vulgare Vill.) – gatunek uprawiany

Inne gatunki:
- pszenica karłowata (zbitokłosa, twardokłosa) (Triticum compactum)
- pszenica twarda (makaronowa) (Triticum durum Desf.)
Krzyżówka pszenicy z żytem nosi nazwę pszenżyta (Triticosecale).

Technologia:
Pod względem wartości technologicznej odmiany podzielono na pięć grup jakościowych i grupy oznaczono literami:
- E – pszenica elitarna,
- A – pszenica jakościowa,
- B – pszenica chlebowa,
- K – pszenica na ciastka,
- C – odmiany pozostałe (w tym również odmiany paszowe).

Skład ziarniaków: woda – 13,2%, białko – 11,7%, węglowodany – 69,3%, błonnik – 2%, tłuszcze – 2%, substancje mineralne – 1,8%.


Treść objęta jest licencją GNU Wolnej Dokumentacji w wersji 1.1 lub dowolnej późniejszej opublikowanej przez Free Software Foundation i została ona opracowana na podstawie Wikipedii, tutaj możesz znaleźć artykuł źródłowy oraz autorów.
 
 
.