Gruszki: wzrost cen skupu

W czwartek 27 stycznia 2011 roku Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi opublikowało na swojej stronie kolejny już w tym roku biuletyn (oznaczony numerem 3/2011) nt. rynku owoców i warzyw świeżych za okres 17 – 27 stycznia 2011.

Z danych w nim zawartych wynika, że w dniach 24 – 25 stycznia spółdzielnie ogrodnicze skupowały gruszki po średniej cenie skupu wynoszącej 3,01 zł za kilogram. Oznacza to podwyżkę w ciągu tygodnia o 6,36%, czyli 18 groszy, natomiast od 20 – 21 grudnia (Biuletyn 50/2010) cena wzrosła w sumie o 9,06% z poziomu 2,76 zł/kg.

Przed rokiem średnia cena skupu również rosła – wzrost w podobnym okresie wyniósł 25,16%, chociaż poziomy cen były dużo niższe – 1,59 zł/kg w połowie grudnia 2009 oraz 1,99 zł/kg w dniach 25 – 26 stycznia 2010. Obecna cena jest więc o 51,26% wyższa od tej sprzed 12 miesięcy.

W województwie łódzkim jak dotąd w styczniu cena skupu gruszek wynosiła 3 zł za kilogram. Na początku tego tygodnia skup prowadzono po 3,30 zł/kg (+10%). Z kolei przed rokiem spółdzielnie płaciły raptem 1,50 zł/kg, co daje wzrost od tamtej pory o 120%.

W województwie podkarpackim cena skupu w ciągu tygodnia wzrosła przeciętnie o prawie 17%. W dniach 17 – 18 stycznia br. dostawcy za kilogram owoców mogli otrzymać od 2,30 do 3 zł, natomiast teraz cena waha się od 2,20 do 4 zł/kg. W ciągu roku miała miejsce podwyżka o 39% z poziomu 1,50 – 2,96 zł/kg.

MichZdan

Źródło: „Rynek owoców i warzyw świeżych”, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Informacje zawarte w Biuletynie dostarczane są przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, Krajową Radę Izb Rolniczych oraz rynki rolne i ośrodki doradztwa rolniczego.

Tekst pochodzi ze strony notowaniacen.pl
 
 
.