Morele: ceny skupu w zakładach przetwórczych i spółdzielniach

Spółdzielnie ogrodnicze, zakłady przetwórcze i chłodnie wg biuletynu MRiRW pt. „Rynek owoców i warzyw świeżych” (numer 30/2011) w dniach 1-2 sierpnia br. prowadziły skup moreli po średniej cenie netto 1,60 zł za kilogram.

Tydzień wcześniej średnia cena skupu wyniosła 2,50 zł/kg (spadek o 36%). Natomiast w dniach 18-19 lipca było to 3,12 zł/kg (łączna obniżka o 48,7%). W ciągu roku odnotowano obniżkę o ponad 58% - na początku sierpnia 2010 skup prowadzony był po 3,83 zł/kg.

W województwie podkarpackim w ostatni poniedziałek i wtorek spółdzielnie płaciły dostawcom od 1,50 do 2 zł za kilogram moreli, tyle samo co poprzednio. W ciągu roku cena skupu spadła o 46,15% z poziomu 2,50 – 4 zł/kg.

Ostatni biuletyn nie podaje ceny skupu dla województwa małopolskiego, która pod koniec lipca wynosiła 4 zł/kg. Nieuwzględnienie tej wartości jest powodem tak dużego spadku średniej ceny. Natomiast w dniach 2 – 3 sierpnia ub.r. za morele zakłady płaciły aż 5 zł/kg.

Z kolei w woj. wielkopolskim cena skupu moreli do przetwórstwa drugi tydzień waha się od 0,60 do 1 zł/kg.

MichZdan

Źródło: „Rynek owoców i warzyw świeżych”, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Informacje zawarte w Biuletynie dostarczane są przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, Krajową Radę Izb Rolniczych oraz rynki rolne i ośrodki doradztwa rolniczego

Tekst pochodzi ze strony notowaniacen.pl
 
 
.