Stowarzyszenie eksporterów Adex poinformowało, że eksport mandarynek w trzech pierwszych miesiącach tego roku wzrósł o 29% (co oznacza wartość 22 900 000 dolarów) w porównaniu do tego samego okresu roku ubiegłego.
W Peru mandarynki stanowią 5% całego krajowego eksportu, czyli dają przychód wielkości 432 900 000 dolarów.
Koordynatorka zajmująca się eksportem rolnym w Adex, Laura Angulo oświadczyła, że odnotowany wzrost jest efektem większego zapotrzebowania na te cytrusy (jak i na inne produkty) na rynkach światowych. Tegorocznemu skokowi towarzyszyły wyższe ceny w Europie od stycznia do maja, ale na początku czerwca stawki spadły.
Sytuację równoważyła dywersyfikacja rynków w Ameryce Łacińskiej, gdzie sprzedaż wzrosła w krajach takich jak Kostaryka (o 147%) czy Kolumbia (o 143%).
„Mandarynki produkowane w Peru są coraz lepiej przyjmowane na rynkach światowych między innymi ze względu na smak. Ten wzrost popytu to znacząca odmiana w stosunku do roku ubiegłego czy nawet 2008, 2009, kiedy to spadek wywołany był międzynarodowym kryzysem”, powiedziała Angulo.
KP
Źródło: www.freshplaza.com