Porzeczki czerwone: ceny skupu w zakładach przetwórczych

W czwartek 29 lipca 2010 roku Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi opublikowało na swojej stronie kolejny już biuletyn (oznaczony numerem 29/2010) nt. rynku owoców i warzyw świeżych za okres 19 – 29 lipca 2010.

Z danych w nim zawartych wynika, że w okresie 26 – 27 lipca średnia cena skupu netto porzeczek czerwonych w zakładach przetwórczych i chłodniach wyniosła 1,15 zł za kilogram / loco zakład.

W województwie pomorskim cena skupu w omawianym okresie wyniosła raptem 0,90 zł/kg/lz.

Z kolei w województwie zachodniopomorskim skup prowadzono po 1,20 zł/kg/lz.

Najwięcej za kilogram porzeczki czerwonej płaciły zakłady przetwórcze i chłodnie województwa podlaskiego – cena wahała się od 1,20 do 1,25 zł/kg/lz.

MichZdan

Źródło: „Rynek owoców i warzyw świeżych”, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Informacje zawarte w Biuletynie dostarczane są przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, Krajową Radę Izb Rolniczych oraz rynki rolne i ośrodki doradztwa rolniczego.

Tekst pochodzi ze strony notowaniacen.pl
 
 
.