
Według raportu USDA ewentualne niekorzystne warunki atmosferyczne mogą jednak obniżyć skok do 20%. W okresie 2010-2011 krajowa produkcja orzechów włoskich sięgnęła 30 000 ton. Wówczas ulewne deszcze i inne anomalie pogodowe podczas kwitnienia (w sierpniu ubiegłego roku) doprowadziły do spadku prognozowanej ilości zbiorów.
Szacuje się, że krajowa konsumpcja orzechów włoskich wzrośnie o 13% do 18 000 ton w sezonie 2011-2012. Prawie połowa produkowanych w Indiach orzechów jest zużywana lokalnie. Większość wykorzystuje się w sezonie świątecznym (wrzesień – styczeń). Około 10% trafia do piekarń, cukierni i zakładów produkcji lodów. 2-3% zużywa się do ekstrakcji oleju do kosmetyków i mydeł.
Główne regiony uprawy orzechów znajdują się w: Dżammu i Kaszmirze, Himachal Pradesh, Uttarakhand i stanach północno-wschodnich.
Niestety pod względem powierzchni upraw orzechy przegrywają z jabłkami i innymi owocami, gdyż uprawa tych ostatnich jest po prostu bardziej opłacalna.
KP
Źródło: www.freshplaza.com