Polskie jabłka w Brukseli

Przewodniczący Buzek, Komisarz Ciolos i Minister Sawicki promowali w Brukseli polskie jabłka łąckie.

„Polska smakuje” to hasło akcji prowadzonej przez polską Prezydencję promującej żywność wysokiej jakości, aby uświadomić konsumentom, że mają one specyficzne walory i z pewnością zaspokoją oczekiwania nawet najbardziej wymagających konsumentów.

Degustacja polskich jabłek łąckich odbyła się w dniach 20-21 września br. w Brukseli w budynkach Rady UE i Parlamentu Europejskiego.

Minister Marek Sawicki przywiózł do Brukseli 12 tysięcy pysznych, słynnych ze swojego lekko kwaśnego smaku i jędrnego miąższu jabłek, aby poczęstować przybyłych na posiedzenie Rady Ministrów UE ds. Rolnictwa i Rybołówstwa oraz europarlamentarzystów. Owoce te zagościły także na wszystkich spotkaniach grup roboczych odbywających się 20 września w budynku Rady.

Jabłka pochodzące z Kotliny Łąckiej zostały wpisane w 2010 roku przez Komisję Europejską do Rejestru Oznaczeń Geograficznych, a dzięki swoim niezwykłym walorom smakowym i jakościowym cieszą się tak dużym zaufaniem konsumentów. Cechuje je wyższa kwasowość oraz rumieniec większy od przeciętnego. Dzięki wysokiej kwasowości, można stwierdzić, iż jabłka łąckie mają tzw. górską zieloną nutkę, czyli są bardziej wyraziste w smaku, kwaśniejsze oraz bardziej aromatyczne.

Podobnie jak polskie truskawki w PE w Strasburgu, polskie jabłka łąckie podbiły serca przybyłych do Rady i Parlamentu Europejskiego delegatów w Brukseli. Zdobyły także uznanie Przewodniczącego PE Jerzego Buzka oraz Komisarza UE ds. Rolnictwa i Rozwoju Wsi Daciana Ciolosa.

Ministerstwo Rolnictwa
 
 
.