
W ciągu tygodnia cena skupu wzrosła z poziomu 1,18 zł/kg, czyli o blisko 17%.
Na początku ubiegłego tygodnia najwięcej płaciły skupy z województwa łódzkiego – od 1,50 do 2 zł za kilogram tej odmiany.
Od 1 do 2 zł/kg wahała się cena w małopolskich zakładach i spółdzielniach. W połowie listopada cena skupu wynosiła raptem 0,80 – 0,90 zł/kg, co oznacza średnią podwyżkę aż o 76,5%.
Najniższa cena obowiązywała w woj. podkarpackim. W dniach 14-15 listopada skup prowadzony był po 0,95 – 1,45 zł/kg, natomiast tydzień później cena była o 10 groszy niższa (przeciętna obniżka o 8,33%).
MichZdan
Źródło: „Rynek owoców i warzyw świeżych”, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Informacje zawarte w Biuletynie dostarczane są przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, Krajową Radę Izb Rolniczych oraz rynki rolne i ośrodki doradztwa rolniczego
Tekst pochodzi ze strony notowaniacen.pl