
W połowie miesiąca cena skupu właśnie z tego poziomu wzrosła o 6 groszy. Obecna cena jest niższa od tej sprzed 12 miesięcy (2,25 zł/kg) o blisko 21%, ale wyższa od tej z końca października 2009 (1,31 zł/kg) o prawie 36%.
Na początku tego tygodnia małopolskie spółdzielnie ogrodnicze i zakłady przetwórcze skupowały gruszki po 1,70 zł za kilogram. Oznacza to spadek przeciętnie o 19% w porównaniu do poprzedniej obserwacji, kiedy to dostawcy mogli otrzymać od 1,70 do 2,50 zł/kg. Pod koniec października 2010 skup gruszek prowadzony był po 2 zł/kg (spadek o 15%).
Natomiast w ciągu tygodnia cena skupu wzrosła w województwie podkarpackim. W dniach 17-18 bm. spółdzielnie i zakłady płaciły od 1 do 2,35 zł/kg, natomiast teraz cena wahała się od 1,80 do 2 zł/kg, co daje przeciętny wzrost o 13,43%. W skali roku odnotowano obniżkę o 24% z poziomu 2,50 zł/kg.
MichZdan
Źródło: „Rynek owoców i warzyw świeżych”, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Informacje zawarte w Biuletynie dostarczane są przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, Krajową Radę Izb Rolniczych oraz rynki rolne i ośrodki doradztwa rolniczego
Tekst pochodzi ze strony notowaniacen.pl