Hiszpania: spadła produkcja gruszek

Zgodnie z ostatnimi przewidywaniami służb technicznych spółdzielni rolniczych z Hiszpanii produkcja jabłek powinna sięgnąć w tym roku 501 783 ton, czyli o około 3,2% więcej niż w ubiegłym sezonie, zaś gruszek 427 178 ton, co oznacza spadek o 5%.

Z danych dotyczących jabłek wynika, że kraj odzyskuje poziom produkcji z lat wcześniejszych. Ostatnio bowiem, od 2009 roku notowano spadki, głównie z uwagi na złe warunki atmosferyczne panujące w Katalonii i innych obszarach produkcyjnych.

Katalonia jest głównym regionem uprawy jabłoni w Hiszpanii. W tym roku kraina ta dostarczy 324 980 ton (+3,6%) owoców. Druga będzie Aragonia ze zbiorami wielkości 80 300 ton (+2,3%).

Jeśli zaś chodzi o gruszki to w Katalonii ich produkcja sięgnie 231 830 ton (-6,9%), w Aragonii – 67 450 ton (-4,3%), w La Rioja – 52 640 ton (+4,8%).

W skali europejskiej natomiast prognozuje się wzrost produkcji jabłek o 5%, a gruszek o 12%. Główne kraje, które odnotują większe zbiory jabłek to: Polska (+24%), Francja (+5%), Włochy (+2%). Natomiast gruszek więcej będzie: we Włoszech (+30%), w Portugalii (+22%), Holandii (+12%) i Francji (+7%).

KP

Źródło: www.freshplaza.com
 
 
.