Słowenia: wzrost produkcji jabłek

Według Fruit-Inform Project europejscy producenci jabłek powinni zwracać większą uwagę na Słowenię. Ten niewielki kraj intensywnie zwiększa obecnie produkcję wysokiej jakości jabłek deserowych.

W ostatnich 10 latach wielkość produkcji smacznych owoców podwoiła się. Ponadto zmieniła się też struktura: gwałtownie wzrosła ilość wysokiej jakości świeżych jabłek. Słoweńscy rolnicy aktywnie inwestują w nowe sady i nowoczesne technologie. Korzystne położenie geograficzne i bliskość głównych rynków docelowych umożliwiają krajowi rozwój w tym sektorze.

Obecnie zgodnie z analizami Fruit-Inform Project w Słowenii produkuje się rocznie około 35 kg owoców na głowę. To poziom porównywalny do poziomu z Włoch. Choć Polska i Węgry mają wyższy wskaźnik, to trzeba pamiętać, że w tych krajach owoce te mają duży udział w przetwórstwie.

Z uwagi na wzrost Słowenia staje się coraz bardziej znaczącym eksporterem, mimo że dotychczas sprzedaż zagraniczna była relatywnie niska.

Należy podkreślić też, że inne kraje tego regionu (spoza UE) również aktywnie rozwijają produkcję w tym sektorze, przede wszystkim Serbia i Macedonia.

KP

Źródło: www.freshplaza.com
 
 
.