Hiszpania: dobre zbiory cytrusów w prowincji Huelva

 
Produkcja cytrusów w prowincji Huelva w sezonie 2010/2011 sięgnie 460 000 ton, co stanowi wzrost o 18,9% w stosunku do zeszłego roku. Dane pochodzą z Ministerstwa Rolnictwa i Rybołówstwa.

Słodkie pomarańcze obejmują większość produkcji, ponieważ oczekuje się, że ich zbiory sięgną 273 630 ton – to o 14% więcej niż w poprzednim sezonie. Na kolejnym miejscu znajdą się mandarynki (184 482 ton), grejpfruty (1 798 ton) i cytryny (90 ton).

Huelva jest drugim po Sewilli (tu zbiory sięgną prawdopodobnie 509 263 ton) producentem cytrusów w Andaluzji. Najmniej produktywnym regionem jest Grenada – tylko 12 396 ton cytrusów. W Kordobie, według szacunków, zbiory sięgną 259 498 ton (9,2% więcej niż rok temu), w Almerii – 230 941 (-7,4%), w Maladze – 191 490 ton (+2,4%), a w Kadyksie – 62 947 ton (+7%).

KP

Źródło: www.freshplaza.com
 



 
 
.