Według Federacji Rolników Republiki Macedonii w nowym sezonie 2011/2012 zbiór jabłek w kraju sięgnie 130 tysięcy ton, z czego 15-20 tysięcy zostanie wykorzystanych w przemyśle, a około 110 tysięcy ton trafi do konsumpcji.
W porównaniu do ubiegłego sezonu, tegoroczne plony mają być wyższe o 12%.
W Macedonii jabłka są produkowane w 4 regionach. Prespa Resen na południowym zachodzie kraju jest największym z nich, stąd pochodzi 90% całej produkcji. W tutejszych sadach rosną głównie owoce odmiany Idared (70%) oraz Golden Delicious (10%), a pozostałe to Red Delicious, Mutsu, Chadelle, Granny Smith i Jonagold (łącznie 20%).
Macedonia zajmuje pierwsze miejsce wśród eksporterów jabłek z Półwyspu Bałkańskiego, z roczną wartością wywozu na poziomie 70 tysięcy ton. Głównymi rynkami docelowymi są Irak, Bułgaria, Rumunia.
Jabłka z Macedonii mają najniższą średnią cenę w Europie. Polska jest głównym konkurentem kraju na rynkach Europy Środkowej i Wschodniej.
W ostatnich latach nastąpił duży popyt na te owoce na rynkach Europy Środkowej (Czech, Słowacji) oraz WNP (Rosji, Ukrainy).
KP
Źródło: www.freshplaza.com