Wpływ aktywatorów na rozwój zawiązków owoców

Właściwe odżywienie młodych, intensywnie rosnących zawiązków owoców zapewnia uzyskanie satysfakcjonującego plonu owoców wysokiej jakości.

Najlepsze efekty można osiągnąć stosując preparaty, które nie tylko dostarczają roślinom potrzebne składniki pokarmowe, ale również aktywują ich pobieranie z gleby.

Zapewniają to aktywatory oparte na filtracie z Ascophyllum nodosum. Algi te są niezwykle bogatym źródłem substancji czynnych – oligosacharydów, aminokwasów, fitohormonów i witamin. Aktywatory to o wiele więcej niż nawozy. Dzięki niezależnym badaniom naukowym wiadomo, że filtrat z Ascophyllum nodosum – główny składnik fizjoaktywatorów aktywuje szereg procesów odgrywających kluczową rolę w uzyskaniu wysokiego plonu:

* pobieranie składników pokarmowych poprzez zwiększenie aktywności odpowiedzialnych za nie enzymów np. reduktazy azotanowej, fosfataz,
* syntezę chlorofilu i fotosyntezę,
* syntezę poliamin – związków biorących udział w regulacji kwitnienia, zapłodnienia i wiązania owoców.

Aktywatory zawierają również dodatkowe składniki mineralne dobrane tak, aby jak najlepiej dostosować dany produkt do potrzeb konkretnych upraw w określonych stadiach wzrostu i rozwoju. Wprowadzenie każdego z nich na rynek poprzedziło wiele doświadczeń przeprowadzonych w warunkach produkcyjnych, zarówno w Polsce jak i w innych krajach.

Dlaczego tak ważne jest optymalne odżywienie młodych zawiązków? Trzeba pamiętać, że najbardziej intensywne podziały komórkowe następują w ciągu kilku tygodni po zawiązaniu owoców np. jabłka osiągają 50% swojej ostatecznej wielkości już po około 7-8 tygodniach od zawiązania owoców. W przypadku krzewów owocowych okres ten jest oczywiście jeszcze krótszy. W uproszczeniu możemy powiedzieć, że z zawiązków, które były wyraźnie mniejsze od innych wyrastają mniejsze owoce. Okres ten jest kluczowy również dla zapewnienia optymalnego odżywienia fosforem i wapniem, co wpływa nie tylko na wielkość owoców (szczególnie fosfor), ale przede wszystkim na ich jakość zarówno w trakcie zbioru jak i po przechowywaniu.



W 2011 roku został wprowadzony na rynek preparat o nazwie Calibra. Aktywator ten został przygotowany w oparciu o unikatową i chronioną patentem technologię PhysioActivator™. Zawiera również mangan (10,6 g/L) i cynk (10,6 g/L) – mikroelementy będące aktywatorami licznych enzymów. Ich niedobór może powodować, że owoce są drobne i mniej soczyste.

Calibra poprawia odżywienie młodych intensywnie rosnących zawiązków owoców poprzez aktywację pobierania składników mineralnych przez roślinę, stymuluje intensywne podziały komórkowe w młodych zawiązkach, tym samym przyczyniając się do ich szybszego wzrostu. Pamiętajmy, że więcej podziałów komórkowych w młodych zawiązkach to więcej komórek w każdym zawiązku, a w perspektywie większe owoce. Aktywacja odżywienia mineralnego młodych zawiązków jest szczególnie ważna w przypadku obfitego owocowania, gdyż zawiązanie dużej liczby owoców może prowadzić do ich zdrobnienia.

Wyniki doświadczeń przeprowadzonych w sadach i na plantacjach roślin jagodowych wyraźnie wskazują, że aktywator nie tylko poprawia wielkość owoców (większy udział w plonie owoców o większej średnicy), ale wpływa pozytywnie na takie cechy owoców, jak zawartość cukrów, a nawet ogranicza podatność owoców na pękanie (czereśnie). W doświadczeniach przeprowadzonych w uprawie malin i truskawek zaobserwowano również, że owoce zebrane z części plantacji opryskiwanych aktywatorem były intensywniej wybarwione. Poprawę wybarwienia zaobserwowano również w doświadczeniach prowadzonych w uprawie czereśni (efekt był szczególnie widoczny na odmianach o jaśniejszym kolorze skórki), ponadto owoce można było zacząć zbierać kilka dni wcześniej, w porównaniu z drzewami kontrolnymi. W roku 2010, kiedy niekorzystne warunki pogodowe utrudniały zawiązywaniu owoców stwierdzono, że na drzewach opryskiwanych aktywatorem pozostało więcej owoców, co wraz ze wzrostem masy pojedynczych owoców istotnie zwiększyło plon. Na plantacji porzeczki czarnej odm. Tisel i Tiben stwierdzono korzystny wpływ Calibry nie tylko na średnicę owoców, ale również na liczbę owoców w gronie i zawartość cukrów w owocach.



Większość roślin sadowniczych ma stosunkowo wysokie zapotrzebowanie na fosfor. Niedostateczne odżywienie fosforem w trakcie wzrostu zawiązków owoców negatywnie wpływa na wielkość i jakość plonu – owoce są drobne, słabiej wybarwione, niezbyt smaczne, a po zbiorze krócej się przechowują i są mniej trwałe w obrocie. Aby zapewnić optymalne zaopatrzenie intensywnie rosnących zawiązków owoców w fosfor radzimy zastosowanie preparatu o nazwie Folifos, który podobnie, jak inne aktywatory został przygotowany w oparciu o unikatową i chronioną patentem technologię PhysioActivator™. Preparat ten zawiera również fosfor (340,6 g P2O5/L) i potas (65 g K2O/L). Dzięki przeprowadzonym doświadczeniom wiadomo, że owoce zebrane z drzew opryskiwanych aktywatorem są bardziej jędrne i mniej podatne na obicia zarówno w trakcie zbioru, jak również transportu i obrotu. Owoce takie lepiej się przechowują i dłużej zachowują wysoką. Optymalne odżywienie fosforem zapewnienia również lepsze wybarwienie owoców i wyższą zawartość cukrów w owocach, co bezpośrednio przekłada się na ich lepszy smak.

W okresie intensywnego wzrostu zawiązków przypada również termin wykonania pierwszych zabiegów poprawiających odżywienie wapniem. Z bogatej palety produktów opartych na technologii PhysioActivator™ polecamy Folical – zawiera wapń (202,5 g CaO/L) w formie łatwo przyswajalnej dla roślin, nie zawiera azotu i jest całkowicie bezpieczny dla młodych zawiązków.

Aktywatory oparte na technologii PhysioActivator™ stanowią warte uwagi uzupełnienie istniejących technologii produkcji różnych gatunków owoców, a efektem ich stosowania jest poprawa wielkości i jakości plonu. Bardziej dorodne, jędrne i smaczniejsze owoce łatwiej znajdą nabywców.

Terminy stosowania aktywatorów w trakcie wzrostu zawiązków owoców



Wszystkie produkty oparte na technologii PhysioActivator™ mogą być stosowane łącznie ze środkami ochrony roślin i nawozami dolistnymi, powinny być dodawane do zbiornika jako ostatnie, przy włączonym mieszadle. Ilość wody użyta do oprysku powinna zapewnić dokładne pokrycie roślin cieczą.

Dr inż. Beata Kawka
 
 
.