Truskawki chronią żołądek przed działaniem alkoholu

Jedzenie truskawek chroni błonę śluzową żołądka przed uszkodzeniami spowodowanymi spożywaniem alkoholu - wynika z pracy, którą publikuje pismo "Plos One".

Wyniki doświadczeń na szczurach, które przeprowadzili naukowcy z Włoch, Serbii i Hiszpanii, mogą przyczynić się do opracowania lepszych metod prewencji oraz leczenia wrzodów żołądka.

Koordynator badań - Maurizio Battino z Politechniki Regionu Marche, podkreśla zarazem, że ich celem nie było znalezienie sposobu łagodzenia szkodliwego wpływu upijania się na żołądek.

Eksperymenty prowadzono na szczurach, z których część przez 10 dni karmiono truskawkami w ilości 40 mg na kilogram masy ciała dziennie. Jak wyliczyli badacze, odpowiada to spożyciu 0,5 kg truskawek dziennie przez dorosłą osobę ważącą 70 kg. Wyciąg z owoców podawano zwierzętom przez wgłębnik. Po 10 dniach niektórym gryzoniom wprowadzono do żołądka alkohol etylowy.

Okazało się, że u szczurów, które spożywały truskawki alkohol spowodował o 87 proc. mniej uszkodzeń śluzówki żołądka niż u zwierząt, które ich nie dostały. Podczas gdy u szczurów, którym nie podawano owoców ubytki śluzówki stanowiły ponad 22 proc. jej powierzchni, to u zwierząt karmionych truskawkami - tylko 3 proc.

Jak ocenia współautorka pracy Sara Tulipani Uniwersytetu w Barcelonie, ochronne działanie truskawek wobec błony śluzowej żołądka wynika po pierwsze z tego, że owoce te zawierają duże ilości związków przeciwutleniających, które neutralizują wolne rodniki. Badania dowodzą, że nadmiar tych aktywnych cząsteczek, będących ubocznym produktem przemiany materii, przyczynia się do uszkodzenia błony komórek nabłonka wyściełającego układ pokarmowy oraz do rozwoju takich chorób, jak wrzody żołądka, rak jelita grubego oraz schorzenia zapalne jelit.

Obecne w truskawkach witamina C oraz antocyjany - roślinne barwniki zaliczane do polifenoli - stanowią skuteczną broń w zwalczaniu nadmiaru wolnych rodników, określanego jako stres oksydacyjny.

Jednak truskawki chronią śluzówkę żołądka również w inny sposób - badacze zaobserwowali, że ekstrakt z owoców zwiększał w komórkach błony śluzowej żołądka aktywność enzymów odpowiedzialnych za neutralizację wolnych rodników.

Zdaniem autorów pracy, wskazuje ona, że dieta bogata w truskawki może chronić przed chorobami układu pokarmowego, które rozwijają się w wyniku szkodliwego działania stresu oksydacyjnego. W przyszłości, odkrycie to może też pomóc w opracowaniu nowych metod zapobiegania i leczenia tych schorzeń.

Źródło: PAP – Nauka w Polsce, www.naukawpolsce.pap.pl
 
 
.