Europejczycy jedzą za mało warzyw i owoców

Jak wynika z badań Europejskiej Rady Informacji o Żywności (EUFIC), spora część mieszkańców Europy nie zjada zalecanej ilości warzyw i owoców.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) rekomenduje spożywanie przynajmniej 400g owoców i warzyw dziennie. Wśród obywateli ponad połowy krajów europejskich ta ilość jest mniejsza.

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) podaje, że przeciętny Europejczyk zjada w ciągu dnia 220g warzyw (włączając rośliny strączkowe i orzechy) i 166g owoców. Na Południu spożywają więcej owoców niż na Północy, podczas gdy ogółem najwięcej w Europie Środkowej i Wschodniej.

Niemcy, Polacy, Włosi i Austriacy konsumują odpowiednią ilość owoców i warzyw. Gdyby wliczyć soki również Węgrzy i Belgowie spełnialiby zalecenia WHO.

KP

Źródło: www.freshplaza.com
 
 
.