Hiszpania: Andaluzja wysyła 2,5 miliona ton owoców i warzyw do UE

Niemcy, Francja, Holandia, Wielka Brytania i Włochy to główni konsumenci andaluzyjskich owoców i warzyw. Hiszpański region pozwala mieszkańcom tych krajów cieszyć się świeżymi produktami przez cały rok, również w miesiącach zimowych.

Odbiorcami są również Kanada, Emiraty Arabskie, Rosja i Finlandia.

Głównym towarem eksportowym tego hiszpańskiego regionu są pomidory. Ich powierzchnia uprawna wynosi ponad 11 000 hektarów, a produkcja sięga niemal 700 000 ton, z czego 464 000 przeznacza się na eksport. Ogółem na zagranicznej sprzedaży czerwonego warzywa kraj zarabia około 520 milionów euro.

Poza tym w Andaluzji uprawia się też papryki (443 259 ton), ogórki, cukinie i bakłażany.

KP

Źródło: www.freshplaza.com
 
 
.