Holandia: spadek eksportu warzyw i owoców

Eksport świeżych warzyw i owoców z Holandii (wyłączając cebulę i produkty przeznaczenia przemysłowego) był o 8% mniejszy w pierwszym półroczu 2011 roku niż w analogicznym okresie roku ubiegłego.

W pierwszej połowie 2011 r. wynosił 995 milionów kg, podczas gdy w tym samym czasie w 2010 r. - 1082 miliony kg. W samym czerwcu wartość spadła o 18%, częściowo z powodu kryzysu napędzanego przez EHEC.

Eksport do Niemiec w tym okresie (styczeń-czerwiec 2011 r.) obniżył się o 10% z 425 do 383 milionów kg. Mniej sprzedawano tam ogórków i pomidorów. Więcej natomiast białej kapusty i szparagów.

Eksport do Wielkiej Brytanii obniżył się o 13% (ze 163 do 142 milionów kg), do Francji o 21% (z 75 do 59 milionów kg), a do Rosji o 24% (z 69 do 52 milionów kg).

Polska natomiast w pierwszym półroczu tego roku zakupiła o 34% więcej (skok z 34 do 48 milionów kg) holenderskich produktów niż rok wcześniej. Głównie były to ogórki, pomidory, kapusta i owoce.

KP

Źródło: www.freshplaza.com
 
 
.