Owoce i warzywa – wymagania wobec producentów

Strona 2

Spis treści
Owoce i warzywa – wymagania wobec producentów
Strona 2
Wszystkie strony

4. Pragnę rozpocząć proces paczkowania świeżych owoców i warzyw oraz wprowadzać te produkty na rynek. Czy muszę zgłosić ten fakt do Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS)? Jakie wymagania powinny spełniać takie produkty?

Świeże owoce i warzywa, dla których ustanowiono szczegółowe normy jakości handlowej oraz ogólną normę handlową muszą spełniać wymagania określone przepisami UE również w przypadku ich opakowania. Opakowania zawierające świeże owoce i warzywa objęte wymaganiami wspólnotowymi, powinny być oznakowane zgodnie z normami przywołanymi w unijnych aktach prawnych.

Każdy handlowiec który wprowadził do obrotu lub dokonał przewozu świeżych owoców i warzyw (objętych normami unijnymi) w ilości przekraczającej 100 tys. kilogramów w poprzednim roku kalendarzowym, ma obowiązek przekazywania stosownych informacji do właściwego miejscowo, wojewódzkiego inspektora JHARS (patrz pytanie 2).

Należy zaznaczyć, że wymagania określone w normach handlowych przyjętych przepisami prawa wspólnotowego dotyczą wyłącznie świeżych owoców i warzyw dostarczanych konsumentowi w całości ( nie poddanych obróbce, obieraniu, szatkowaniu itd.).

Opakowania zawierające owoce i warzywa poddane obróbce (np. obrane, krojone), powinny zostać oznakowane przede wszystkim zgodnie z następującymi aktami prawnymi:
* ustawą z dnia 21 grudnia 200 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2005 r., nr 187, poz.1577 – z późn. zm.),
* rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych (Dz. U. nr 137, poz. 966 – z późn. zm.),
* rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 13 kwietnia 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu i sposobu znakowania niektórych grup i rodzajów artykułów rolno-spożywczych kodem identyfikacyjnym partii produkcyjnej (Dz. U. Nr 83, poz. 772),
* ustawą z dnia 12 września 2002 r. o normalizacji (Dz. U. nr 169, poz. 2441 – z późn. zm.),
* ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. nr 171, poz. 1225 – z późn. zm.).

Ponadto, wszystkie towary paczkowane powinny spełniać wymagania (również odnośnie znakowania) określone w niżej przytoczonych aktach prawnych:
* ustawie z dnia 7 maja 2009 r. o towarach paczkowanych (Dz. U. nr 91, poz. 740 – z późn. zm.),
* rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 20 lipca 2009 r. w sprawie szczegółowych wymagań dotyczących oznakowań towarów paczkowanych (Dz. U. nr 122, poz. 1010).

5. Czy normy jakościowe obejmują badania fitosanitarne w handlu w unii europejskiej?

Normy jakościowe dla świeżych owoców i warzyw, przywołane w rozporządzeniu (WE) nr 1580/2007, dotyczą wyłącznie wymagań w zakresie jakości handlowej.
Jakość handlowa to cechy artykułu rolno-spożywczego dotyczące jego właściwości organoleptycznych, fizykochemicznych i mikrobiologicznych w zakresie technologii produkcji, wielkości lub masy oraz wymagania wynikające ze sposobu produkcji, opakowania, prezentacji i oznakowania, nieobjęte wymaganiami sanitarnymi, weterynaryjnymi lub fitosanitarnymi.

Kwesta badań fitosanitarnych wykracza poza zakres kompetencji IJHARS. W celu uzyskania informacji na temat dokumentów i badań fitosanitarnych należałoby zwrócić się do Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa.

6. Czy przepisy prawne określają wymagania w zakresie przechowywania świeżych owoców i warzyw?

W odniesieniu do świeżych owoców i warzyw obowiązujące akty prawne nie określają szczegółowych wymagań dotyczących warunków przechowywania tych artykułów. Warunki przechowywania owoców i warzyw powinny zapewniać utrzymanie ich właściwej jakości handlowej.

Szczegółowe informacje na temat parametrów przechowywania dostępne są w literaturze fachowej. Materiałem pomocniczym mogą być zalecane warunki przechowywania i transportu owoców i warzyw opracowane na podstawie zaleceń wydanych przez Narodowy Instytut Świeżych Produktów, 440 market Towers, 1 nine Elms Lane London, SW 8 5 NN.

7. Gdzie należy szukać aktów prawnych?

Akty prawne można znaleźć m.in. przy pomocy następujących wyszukiwarek internetowych:
http://isip.sejm.gov.pl/prawo/index.html
http://eur-lex.europa.eu/RECH_naturel.do

Źródło: Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
http://www.ijhar-s.gov.pl


 
 
.